Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013

Η Ελληνίδα Σκλάβα


Hiram S. Powers (1805-1873) Αμερικάνος γλύπτης
The Greek Slave, 1869, μάρμαρο 
(λεπτομέρεια)
Η Ελληνίδα Σκλάβα ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή αγάλματα του 19ου αιώνα στην Αμερική. Λαξεύτηκε στη Φλωρεντία από τον Αμερικάνο γλύπτη Hiram S. Powers το 1844 ενώ το 1847 εκτέθηκε για πρώτη φορά και έκτοτε περιόδευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου προσέλκυσε πάνω από εκατό χιλιάδες θεατές. Το πρωτότυπο έργο βρίσκεται στο Raby Castle, στην κομητεία του Durham στην Αγγλία. Άλλα έξι αντίγραφα του αγάλματος, με μικρές παραλλαγές, λαξευμένα από τον ίδιο τον Powers βρίσκονται στο Yale University Art Gallery (New Haven, Connecticut), στο Brooklyn Museum (New York), στην Corcoran Gallery of Art (Washington, D.C.), στο Smithsonian American Art Museum (Washington, D.C.), στο Vermont State House (Montpelier, Vermont) και στο Westervelt Warner Museum of American Art (Tuscaloosa, Alabama).
Yale University Art GalleryThe Greek Slave, 1869Corcoran Gallery of Art, Washington, D.C.Ο σχεδιασμός του αγάλματος βασίστηκε στην Αφροδίτη των Μεδίκων της Πινακοθήκης Ουφίτσι στη Φλωρεντία, που πρόκειται για ελληνιστικό μαρμάρινο γλυπτό του 1ου π.Χ. αι. που έγινε ίσως στην Αθήνα και αποτελεί αντίγραφο χάλκινου αγάλματος της ελληνικής γλυπτικής κατά το πρότυπο της Αφροδίτης της Κνίδου του Πραξιτέλη. 


*
Η επιγραφή στη βάση:  ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟΛΛΩΔΟΡΟΥ ΑΘΗΝΑΙΟΥ ΕΠΩΕΣΕΝ δεν θεωρείται γνήσια καθώς κατά τον 18ο αι. το όνομα Κλεομένης σφυρηλατήθηκε σε πολλά γλυπτά άγνωστης προέλευσης προκειμένου να ανέβει η αξία τους. Ο κορμός και οι μηροί είναι ρωμαϊκό αντίγραφο της Αφροδίτης της Κνίδου, ελληνικού γλυπτού του 4ου αι. π.Χ. του Πραξιτέλη. Το κεφάλι, τα χέρια, τα πόδια και το υποστήριγμα με τις πτυχώσεις προστέθηκαν από τον Ιταλό γλύπτη Ippolyto Buzzi (1562-1634). Η Αφροδίτη της Κνίδου του Πραξιτέλη, η λάξευση της οποίας τοποθετείται γύρω στο 350 με 330 π.Χ. ήταν σύμφωνα με πηγές από την ελληνική και λατινική γραμματεία το ωραιότερο και πιο διάσημο άγαλμα της θεάς και βρισκόταν σε Ναό της στην Κνίδο της Μικράς Ασίας.

Ο Πραξιτέλης για την κατασκευή του αγάλματος είχε χρησιμοποιήσει παριανό μάρμαρο και ως μοντέλα του λέγεται πως πόζαραν δύο εταίρες που ήταν και ερωμένες του, η Φρύνη για το σώμα και η Κρατίνη για το κεφάλι. Το γλυπτό παρίστανε την Αφροδίτη γυμνή λίγο πριν το λουτρό της.

Το άγαλμα ήταν επί-ζωγραφισμένο όπως όλα τα ελληνικά γλυπτά και σύμφωνα με την παράδοση είχε ξεγελάσει πολλούς με τη ζωντάνια του, σε βαθμό που λέγεται πως ένας άνθρωπος κλείστηκε επίτηδες όλη τη νύχτα στο ναό και την άλλη μέρα το πρωί βρέθηκε το σπέρμα του πάνω στο μηρό του αγάλματος.

Με το πέρασμα των χρόνων το άγαλμα αντιγράφτηκε σε νομίσματα, σε πηλό και σε μάρμαρο. Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α' τον 3ο αιώνα μ.Χ. το μετέφερε στο παλάτι της Κωνσταντινούπολης και παρόλο που ο ίδιος απαγόρευσε την ειδωλολατρία, τις παγανιστικές δοξασίες και κατάργησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μπροστά στην ομορφιά του αγάλματος ξέχασε όλες τις αυστηρές εντολές του. Το άγαλμα καταστράφηκε στη μεγάλη φωτιά του 11ου αιώνα στα παλάτια του Βυζαντίου (Κωνσταντινούπολη). 

Πολλά αγάλματα που έχουν βρεθεί θεωρείται πως προσπαθούν να αποδώσουν το πρωτότυπο έργο του Πραξιτέλη:
Γυναικείος κορμός στον τύπο της Αφροδίτης της Κνίδου, Λούβρο
στο βάθος: Κεφαλή της Αφροδίτης της Κνίδου της συλλογής Μποργκέζε
(πάνω και κάτω εικόνα) Κεφαλή του Kaufmann, Λούβρο

Ρωμαϊκό αντίγραφο της Κεφαλής της Αφροδίτης της Κνίδου
που θεωρείται η πιο πιστή απόδοση του πρωτότυπου έργου του Πραξιτέλη.
Κεφαλή Kaufmann και Κεφαλή Borguèse, Λούβρο
Ρωμαϊκά αντίγραφα της Κεφαλής της Αφροδίτης της ΚνίδουBritish Museum


*


Η Ελληνίδα Σκλάβα εκτίθεται στην Düsseldorf Gallery της Νέας Υόρκης
Χαρακτικό του 1858

Η δημόσια αντίδραση στο άγαλμα του Powers ήταν ανάμεικτη. Όταν το έργο εκτέθηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, πολλοί άνθρωποι σκανδαλίστηκαν με το γυμνό της μορφής. Ο Powers αντιμετώπισε την κριτική αυτή στάση με τον υπαινιγμό (διατυπωμένο σε φυλλάδιο που συνόδευε την έκθεση) ότι η νεαρή γυναίκα ήταν ένα τέλειο παράδειγμα της χριστιανικής αγνότητας, διότι ακόμη και απογυμνωμένη προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό της από το βλέμμα των θεατών.Επίσης, κατά την περιοδεία του αγάλματος το 1848, ο Miner Kellogg, φίλος του καλλιτέχνη και διαχειριστής της περιοδείας έβαζε ένα ακόμα φυλλάδιο στο χέρι κάθε επισκέπτη της έκθεσης που έγραφε:

«Το προφανές θέμα είναι μια Ελληνίδα κόρη, που δέσμια από τους  Τούρκους  εκτίθεται στην Κωνσταντινούπολη προς πώληση. Ο σταυρός και το μενταγιόν που διακρίνονται ανάμεσα από τις πτυχώσεις, δείχνουν ότι είναι χριστιανή και αγαπημένη. Αλλά αυτή η κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν αποδίδει το νόημα του αγάλματος που αντιπροσωπεύει την ύπαρξη που υπερβαίνει τον πόνο και υψώνεται πάνω από τον ευτελισμό, με τη δύναμη της ενεργητικής αγνότητας και του χαρακτήρα. H Ελληνίδα Σκλάβα είναι ένα έμβλημα της δίκης, στην οποία ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι το θέμα...»

John Tenniel (1820-1914)
The Virginian Slave

Intended as a Companion to Power's "Greek Slave"
1851Μερικοί θεατές έκαναν ωστόσο λόγο για συσχετισμό της Ελληνίδας Σκλάβας με τους δούλους που παράλληλα εργάζονταν στις φυτείες του αμερικανικού Νότου. Αυτός ο συσχετισμός στάθηκε αρχικά η αφορμή να χάσει το έργο ένα μεγάλο μέρος του αμερικάνικου κοινού. 

Σε γελοιογραφία (στην εικόνα αριστερά) που δημοσιεύθηκε από το βρετανικό σατιρικό εβδομαδιαίο περιοδικό Punch, όταν το άγαλμα εμφανίστηκε το 1851 στη Μεγάλη Έκθεση Όλων των Εθνών στο Crystal Palace του Λονδίνου, ο σκιτσογράφος John Tenniel στηλίτευσε την υποκρισία των Αμερικάνων. 


Ο κριτικός τέχνης Robert Hughes υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι: «...Η Ελληνίδα Σκλάβα [του Πάουερς] ήταν ένα προσαρμοσμένο αντίγραφο της Αφροδίτης των Μεδίκων του Ουφίτσι, με κάποιες αλυσίδες στους καρπούς της ως σεξουαλικό υπονοούμενο. Οι Αμερικάνοι πίστεψαν ότι ήταν το πρώτο πραγματικά ηθικό γυμνό που είχαν δει ποτέ... ο Powers έξυπνα εξήγησε στο φυλλάδιο που συνόδευε το γλυπτό του στην αμερικανική περιοδεία του, ότι η γυμνότητα της σκλάβας  δεν ήταν δικό του λάθος αλλά ότι είχε απογυμνωθεί από τα ρούχα της από τους λάγνους και ασεβείς Τούρκους που την έβγαλαν στη δημοπρασία. Έτσι η απρόθυμη γύμνια της συμβόλιζε την πιο αγνή και ιδεατή μορφή, τον θρίαμβο της χριστιανικής αρετής κατά της αμαρτίας. Αυτή η διαφήμιση στόχευσε στην αχίλλειο πτέρνα της την πουριτανική ευαισθησία και λειτούργησε τόσο καλά ώστε οι αμερικανικές ενώσεις  κληρικών καλούσαν τις κοινότητές τους να πάνε να δουν την Ελληνίδα Σκλάβα».

Η σύγκριση ανάμεσα στα δύο έργα The Greek Slave και The Virginian Slave, αποτέλεσε το θέμα ποιήματος του John Greenleaf Whittier (1807-1892) Αμερικάνου ποιητή και ένθερμου υποστηρικτή της κατάργησης της δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Στο γλυπτό του Powers ως «όραμα  της ομορφιάς...» αναφέρθηκε η Αμερικανίδα ποιήτρια και υπέρμαχος της κατάργησης της θανατικής ποινής, Maria White Lowell (1821-1853), ενώ η Αμερικανίδα ρήτορας, ρεφορμίστρια, υπέρμαχος της κατάργησης της θανατικής ποινής και των δικαιωμάτων (καθώς και της ψήφου) των γυναικών, Lucy Stone (1818-1893) σταματώντας να θαυμάσει το άγαλμα στο Boston Common, ξέσπασε σε δάκρυα βλέποντας τις αλυσίδες, στις οποίες αναγνώρισε το σύμβολο καταπίεσης των γυναικών. Από εκείνη τη μέρα η Stone περιελάμβανε το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών σε κάθε ομιλία της.  

Μία από τις σημαντικότερες ποιήτριες της Βικτωριανής Εποχής, η Βρετανή Elizabeth Barrett Browning (1806-1861) εμπνεύστηκε από το γλυπτό το παρακάτω ποίημα:


Hiram Power's Greek Slave

They say Ideal Beauty cannot enter
The house of anguish. On the threshold stands
An alien image with enshackled hands,
Called the Greek Slave! as if the artist meant her
(That passionless perfection which he lent her
Shadowed not darkened where the sill expands)
To so confront man’s crimes in different lands
With man’s ideal sense. Pierce to the center,
Art’s fiery finger! and break up ere long
The serfdom of this world! appeal, fair stone,
From God’s pure heights of beauty against man’s wrong!
Catch up in the divine face, not alone
East griefs but west, and strike and shame the strong,
By thunders of white silence, overthrown.Το άγαλμα, ωστόσο, αποτέλεσε για το υπόλοιπο του αιώνα αφορμή ώστε να κυκλοφορήσουν πολλές μινιατούρες του που κατέληξαν να κοσμούν τα σπίτια των πουριτανών Αμερικάνων, αλλά και να κυκλοφορήσουν εικόνες "ερωτικού περιεχομένου" υπό την κάλυψη της "ηθικότητας", όπως μαρτυρεί η παρακάτω εικόνα ανωνύμου:


Unidentified artist 
Painting of The Greek Slave with figures in oriental dress 
Quarter plate daguerreotype, c. 1847
Source: Collection of W. Bruce Lundbergπηγές κειμένων και εικόνων:


_Σχόλιο: Στις ιστορίες που αφορούν τόσο το γλυπτό του Πάουερς όσο και το πρωτότυπο γλυπτό του Πραξιτέλη, από του οποίου τα αντίγραφα προέκυψε ως ένα ακόμα αντίγραφο και η Ελληνίδα Σκλάβα, μπορούν να ανιχνευτούν οι παρακάτω συμπτώσεις:

Τα γλυπτά αναφέρονται ως τα δημοφιλέστερα της εποχής τους. Και τα δύο τα συνοδεύουν ιστορίες που αφορούν τη σχέση των ανθρώπων με τον ερωτισμό. Τη δημιουργία τους ακολούθησαν πολλά αντίγραφα που χρησίμευσαν ως αντικείμενα διαφόρων χρήσεων (νομίσματα, ποτήρια, μινιατούρες, μπιμπελό, εικόνες ερωτικού περιεχομένου κ.α). Η Αφροδίτη του Πραξιτέλη αντιστάθηκε ακόμα και  στον ανθελληνισμό του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Α' κι έγινε ένα από τα αγαπημένα του αντικείμενα, ενώ η Σκλάβα του Πάουερς αντιστάθηκε στον πουριτανισμό των Αμερικάνων κι έγινε το δικό τους αγαπημένο αντικείμενο. Τέλος η Αφροδίτη του Πραξιτέλη καταστράφηκε σε πυρκαγιά της Κωνσταντινούπολης, ενώ η Ελληνίδα Σκλάβα της ιστορίας του γλυπτού του Πάουερς, πωλήθηκε σε σκλαβοπάζαρο της Κωνσταντινούπολης. 

Όσον αφορά τώρα το τι μπορεί/επι-λέγει κάποιος να δει μέσα από τις όποιες εικόνες και ιστορίες, αυτό νομίζω πως σχετίζεται και με τις καταβολές του καθενός μας.
8 σχόλια:

 1. Is it not very sad that statues of Goddesses were decapitated and destroyed, yet depictions of enslaved nude women in chains are wonderfully preserved? Is it not speaking for itself? A sad tale of female slavery, never abolished up until even now :/ How many women are abused and sold into prostitution each day, and all that people say is "oh that is their job, they chose it and earn money" or even "those women are into erotic fun" ;( ...were the Greek women forcibly sold into slavery, and presented nude in front of cruel male crowds having "erotic fun"? Or were they rather half dead inside from fear and hate and despair? Will the slavery and suffering of millions of women never end?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ερώτησή σας, έτσι όπως την κατανοώ, αφορά τον εξανθρωπισμό των κοινωνιών. Πότε, δηλαδή, οι κοινωνίες, θα αντικατασταθούν εξ ολοκλήρου από ανθρώπινους τρόπους ζωής. Αφού ακόμα και αν υποθέσουμε πως κάποιες ανθρώπινες κοινότητες (ομάδες ή ακόμα και μονάδες) επιθυμούν και τα καταφέρουν κάποτε να ζήσουν ανθρώπινα, απομονωμένες από την παγκόσμια τάση έτσι όπως αυτή υπερισχύει, ενδεχομένως άλλες κοινότητες να μην το επιθυμούν. Η απάντηση, επομένως, δεν μπορεί παρά να διατυπωθεί υπό τη μορφή ενός οράματος, το οποίο θα αφορά το πότε, αλλά κυρίως το πώς, όλοι οι άνθρωποι θα πάψουν να επιθυμούν να εμπορεύονται, να κερδοσκοπούν και να κυριαρχούν επί των πάντων.

   Διαγραφή
  2. Σκεφτόμαστε το αδιανόητο

   Ν. Λυγερός
   Σκεφτόμαστε το αδιανόητο
   για να διαμορφώσουμε
   το μέλλον μας
   πάνω στη διακλάδωση
   γιατί πάντα στο νου μας
   έχουμε την Ανθρωπότητα
   που αντικρίζουμε
   στο βλέμμα του συνανθρώπου
   γι' αυτό κάθε κίνηση
   είναι μια πράξη
   για να υπάρχει
   αλλαγή φάσης
   και να δουν οι άνθρωποι
   ότι στο σκοτάδι
   τα κεριά φωτίζουν
   ακόμα κι όταν
   είναι μόνα τους
   γιατί έχουν
   πάντα τον ίδιο στόχο
   να βοηθούν
   τους άλλους.

   Διαγραφή
 2. Εξαιρετικό το θέμα που καλοδουλεμένα ανέβασες !!!

  Ευχές !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ’ ευχαριστώ πολύ habilis!

   Δουλεύοντας την ανάρτηση, όταν έφτασα στο σημείο που οι μινιατούρες της Σκλάβας στόλιζαν τα πουριτανικά σπίτια των Αμερικάνων, θυμήθηκα την πρόσφατη ανάρτησή σου με τις Χάριτες, καθώς και στο σπίτι που μεγάλωσα υπήρχε στο “σκρίνιο” (λατ. scrinium:) μια μινιατούρα, αντίγραφο του έργου του Canova “Οι Τρεις Χάριτες” από το Ερμιτάζ.

   Θερμές Ευχές!

   Διαγραφή
 3. I think that you are a very kind person :) But I do not think that anyone should more or less forcibly try to create any new systems - please remember that even Hitler was a humble man with Jewish friends once, up until he started to dictate his "system changes" to others, without any mercy towards simple humanity or common sense :/ I have seen and painfully felt the atrocities of communism in Poland, all in the name of "the biggest and most beneficial system change", and I can clearly tell all the horrific errors in a way of thinking starting with "we must create a new system"...

  No, no, oxi and 1000 times oxi! All we can offfer, MUST offer is the utmost kindness and humanity, support and assistance, in the spirit if Gandhi or Nelson Mandela! We only can listen to the human needs of the people, and remember all historic lessons of "systems" that ruined entire nations - memory of the essential lessons showing how humanity must grow in a natural way - with visionaries ONLY being kind supportive gardeners on the sidelines. We know how nature fights back when bulldozed down and "system changed", and no human being, no matter how smart, will ever be able to fathom ALL required changes and correlations needed - only creation itself can encompass it all. We can kindly move currents into beneficial directions, but not try to destroy anything that is utterly human, like trade or the wish to lead one's own life, without violence (no matter how tentative or well meant), or others dictating what we should or shouldn't do. Nelson Mandela did not try to change what the people needed, he fought to change what they clearly did not need - the Apartheid. I myself am vegetarian - but I do not dream or wish to take away meat from anyone else! There are so many people who may not have access to any nutrients except from hunting animals, they would simply starve and die with no other options. It is important to be humble and human, and to truly LISTEN to others. Do not run around trying to help, offer help when needed, and offer support and visions in the long term - stay human, do not cosider yourself to be "just" or "proper", that is where fanaticism starts...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις

  1. Συμφωνούμε.


   Με το ηθικό «μήνυμα» του ο ύστερος Wittgenstein, ότι δηλαδή:


   “…αντί της μάταιης αναζήτησης “αντικειμενικών” ηθικών αξιών, θα πρέπει να εγκύψουμε [να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας με ιδιαίτερη προθυμία] στη ζωή, και στις διαφορετικές μορφές της, να επισημάνουμε και να σεβαστούμε την πολυμορφία των αξιών, οι οποίες, χωρίς να ταυτίζονται με τα γεγονότα της ζωής και να χάνουν τη νοηματική τους αξία [αφού το γεγονός είναι πάντα ένα και οι τρόποι που μπορεί να προσληφθεί/αξιολογηθεί άπειροι], προσδιορίζουν ωστόσο τον ηθικό τρόπο που ζουν οι άνθρωποι …”


   κάνει λόγο για ένα απόλυτο, που δεν είναι εν τέλει “το απόλυτο”.


   Τα όρια της “οικουμενικής” γλώσσας αντικαθίστανται από τα όρια του “δικού μας” γλωσσικού κουτιού.

   Ο κόσμος των γεγονότων, “συνυφαίνεται” με τα βιώματα και τις εμπειρίες των ανθρώπων που τον αποτελούν.


   Το “πώς” του “οράματος”, επομένως, για το οποίο έκανα λόγο, προκειμένου να προσεγγίσω μια μορφή απάντησης στο ερώτημά σου “Will the slavery and suffering of millions of women never end” δεν είναι το απόλυτο “πώς” ενός ολοκληρωτικού “οράματος”, αλλά περισσότερο μια ευχή, μέρες που είναι:), προκειμένου ακριβώς οι ολοκληρωτικές τάσεις (της εμπορευματοποίησης, της κερδοσκοπίας και της κυριαρχίας ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΑNTΩΝ αδιακρίτως, όπως για παράδειγμα, επί ανθρώπων: γυναικών, ανδρών, παιδιών, πτωχών, αφελών, αδύναμων κ.λπ. να εκλείψουν. Ένα όραμα αυτορύθμισης υπεράνω των όποιων κανονισμών, όπου το εφαλτήριο, το κοινό πεδίο για τις όποιες μορφές ζωής θα είναι πως ούτε το ελάχιστο από την ελευθερία τους δεν θα χάνεται. Σαν ένα σύμπαν με άπειρα σωματίδια που κινούνται εντελώς ακανόνιστα αλλά ποτέ δεν συγκρούονται (εκτός βέβαια αν κάποια επιθυμούν να συγκρουστούν δίχως να εξαναγκάζονται ή να εξαναγκάζουν σε οτιδήποτε ό,τι δεν επιθυμεί να εξαναγκαστεί).


   Σ’ ευχαριστώ.


   Καλή Χρονιά.   Διαγραφή

 4. Εκεί που στο προηγούμενο σχόλιο γράφει: "ούτε το ελάχιστο από την ελευθερία τους δεν θα χάνεται"

  θα μπορούσε να γραφτεί καλύτερα: "δεν θα χάνεται (ούτε) το ελάχιστο της ελευθερίας τους".

  ΑπάντησηΔιαγραφή