Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Αυτοκαθορισμός - Ο τροχός της Αλήθειας

_________________________________________________________________________

Edward Burne-Jones  (1833-1898) English painter

The Wheel of Fortune
_____________________________________________________________

 

Ο τροχός της Αλήθειας..


Η κακοποίηση των εννοιών δεν είναι τίποτα αν την συγκρίνεις με την κακοποίηση των ανθρώπων από τις έννοιες.
Σαν βρικόλακες ρουφάνε την ζωή των ανθρώπων και τους αφήνουν με ένα λευκό πρόσωπο να κοιτούν τον ορίζοντα που ανοίγεται μέσα τους γεμάτο από πυκνές προθέσεις πράξης και κατάστικτες διαλύσεις της ψυχής τους. Δεν αρκεί να κρίνεις τους λόγους για να αφήσεις το νεκρό σώμα ελεύθερο πια από τους βρικόλακες που του ήπιαν το αίμα. Δεν αρκεί να φροντίσεις το βλέμμα σου με την αγάπη της καθημερινότητας των ανθρώπων που αγαπάς. Δεν υπάρχει επιστροφή στους ανθρώπους των εννοιών, αφού μάλιστα η πείνα που χτυπά το παράθυρό τους δεν μπορεί να κορεσθεί με την απελπισία του Νου. Η απελπισία τούτη είναι ζυμωμένη στην καθημερινή ζωή ανθρώπων που δεν ήλπισαν ποτέ τίποτα άλλο από την καθημερινότητά τους. Δεν μπορείς να την σταλάξεις σε ψυχές που ζουν την έρημο του Νου. Πρέπει να ξαναβλαστήσει η έννοια πιο κραταιά, να ζητήσει ακόμα πιο πολλά, να ελπίσει μέσα τους πιο πολλά, να χαρίσει ακόμα πιο πολλά από αυτήν που τους άφησε νεκρούς. Δεν αρκεί να τους προειδοποιήσεις για την μέλλουσα κρίση των εννοιών, το τέλος της ζωής τους στην ζωή που θάλλει, στο φώς που τρυπάει τις τρυφερές γνώμες της αληθινής ζωής που θα έλθει, που δεν θα έλθει, αλλά παρούσα στο βλέμμα της σάρκας της θα ειρηνεύσει τις κακογνωμίες της κακοτοπιάς που ζούνε τώρα, που ζούμε τώρα, στον τόπο  της κολασμένης ελπίδας που ζούμε.
Τι να αρκεί άραγε σε έναν διαρκώς μετατοπιζόμενο τόπο της ζωής, που θέλει να αγκυρωθεί κάπου που δεν είναι μόνον χώρος, έννοια, ζωή γυμνή και παρούσα;
Θέλουν αν γίνεται να εξαφανίσουν την εξαφάνιση της ζωής τώρα και πάντοτε στρέφονται στις έννοιες της μετατόπισης τους προς την ζωή που θάλλει, σαν να θάλλει ήδη. Δεν αντέχω άλλο τις ενοράσεις τους και την σιγουριά της θυσίας τους, ούτε αυτός ο ορίζοντας μπορεί να γεμίσει με την υποχώρηση, την απόδραση της ουσίας στο φώς των δυνατοτήτων, στο σκοτάδι του συγκεκριμένου. Η αλήθεια είναι ένας τροχός βασανιστηρίων, πριν γίνει συγκεκριμένη. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τροχός, παρά μόνον στα διαστήματα των βασανισμών της, δεν υπάρχει αλήθεια παρά μόνον στα συγκεκριμένα διαστήματα των συγκεκριμένων βασανισμών της. 
___________________________________________________________________________________

Αναδημοσίευση από το Ιστολόγιο Αυτοκαθορισμός του Ιωάννη Τζανάκου - Eriugena 
___________________________________________________________________________________

Jean Delville (1867-1953) Βέλγος ζωγράφος


The Wheel of fortune, 1940
 _____________________________________________________________________


2 σχόλια:

 1. Σε ευχαριστώ φίλε για την τιμή που μου κάνεις.
  Σε έχω πάντα στο μυαλό μου,,
  Χαίρε
  Τους χαιρετισμούς μου και απο την Ελισσάβετ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το θεωρώ τιμή μου να μπορώ να σε φιλοξενώ φίλε Eriugena.
  Σ’ ευχαριστώ για τους χαιρετισμούς σας. Σας στέλνω με θέρμη και τους δικούς μου. Είμαστε κοντά κι ας μη γνωριζόμαστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή